Uskrsna poruka i čestitka našeg Župnika

Objava: 11.04.2020

USKRSNA PORUKA I ČESTITKA ŽUPNIKA

Dragi župljani, Od sredine korizmenog vremena, od svetkovine svetog Josipa kao dan nam je svaki dan Veliki petak. Još nam je u mislima i pred očima jedan petak i jedan čovjek koji je sam molio na Trgu svetog Petra, na kojemu nikada nitko nije bio sam. U njega su bile uprte oči cijeloga svijeta, u tog čovjeka, u taj trg, u taj tračak nade koji nam je pružao naš papa Franjo.

Zbog pandemije koronavirusa svi su osobni kontakti svedeni na minimum i kao vjernici moramo se sustegnuti čak i od okupljanja na misna slavlja i primanja sakramenata, što nam je posebno teško prihvatiti. Uistinu je teško jer ovi dani odišu tugom i zabrinutošću za druge. U mnoge ljude uvukao se strah od nepoznatoga i neizvjesnog jer ne znamo kada ćemo ponovno vidjeti svoje bližnje, kada ćemo se ponovno moći bezbrižno rukovati s prijateljem i poznanikom kojeg nismo odavno vidjeli. Kako to može biti teško, mnogima neizdrživo…prazne crkve, ulice i trgovi, tolika posebna mjesta koja nam mnogo znače. Tek sad vidimo koliko nam to sve nedostaje.

Mi vjernici smo ljudi nade i uistinu nadamo se i molimo da će se u našu domovinu, naš grad ponovno vratiti život i naša obnovljena katedrala ponovno biti puna. Veliki tjedan nažalost nismo proslavili onako kako mi to istinski slavimo, kao vjernici, zbog situacije u kojoj se nalazimo, zbog pandemije koja je zahvatila cijeli svijet, pa i našu domovinu.

Nadam se da ste Veliki tjedan proveli u duhu zajedništva, pobožnosti, molitvi u svojim domovima, u vašoj maloj „kućnoj crkvi“.

Mi svećenici svaki dan prikazujemo svetu misu, i slavlje obreda Velikog tjedna bilo je  u tišini, molitvi i sabranosti u tako lijepoj obnovljenoj ali na žalost praznoj katedrali, misleći na vas i moleći za vas jer naravno da nam nedostajete.

Dragi moji župljani, želim vam i molim, da ne klonete duhom, da ne izgubite nadu i radost života. Učinimo ovaj Uskrs još posebnijim i svetijim. Neka vas Uskrsli Krist prati na vašem životnom putu. Neka On bude Put, Istina i Radost u vašem životu.

Uz obilje Božjeg blagoslova, u ime nas svećenika i đakona želim vam

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS!

Marko Karača

Katedralni župnik