U zajedničkoj molitvi s papom Franjom

Objava: 26.03.2020

U petak, 27. ožujka 2020. u 18 sati papa Franjo će na Trgu sv. Petra u Rimu održati posebnu molitvu Gradu i Svijetu – Urbi et Orbi.

Papa je pozvao sve ljude da sudjeluju u ovoj molitvi preko raznih sredstava komunikacije te da na ovu pandemiju odgovorimo zajedničkom molitvom.

Uz čitanje Božje riječi, klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom biti će blagoslov svega svijeta tijekom kojeg će podijeliti i potpuni oprost. Da bi se oprost primio, vjernici trebaju pratiti događaj u živo, što će biti moguće preko Laudato TV, na facebook stranici Vatican News i preko drugih medijskih kuća.

Ovo je prilika da se duhovno pripremimo za Uskrs, da ispitamo svoju savjest i pokajemo se za grijehe, a sve imajući na umu da pojedinačne osobne ispovjedi zbog trenutne situacije s pandemijom neće biti moguće održati.

Još 19. ožujka 2020. Papa Franjo je donio dekret da se svim vjernicima koji su zaraženi korona virusom, zdravstvenim djelatnicima, članovima obitelji i svima koji se na bilo koji način brinu o njima, pa i molitvom, udjeljuju posebni oprosti.

„Kako bi svi koji trpe zbog bolesti Covid-19 upravo u otajstvu toga trpljenja mogli otkriti „isto otkupiteljsko Kristovo trpljenje“ (Isto, br. 30) ova Apostolska pokorničarna, ex auctoritate Summi Pontificis (ovlašću Vrhovnoga svećenika), pouzdajući se u riječi Krista Gospodina i razmatrajući duhom vjere sadašnju epidemiju, koju treba živjeti u svjetlu osobnoga obraćenja, udjeljuje dar oprostâ u skladu sa sljedećom odredbom:

Potpuni oprost daje se vjernicima zaraženima koronavirusom, po odredbi zdravstvenih vlasti podvrgnutima karanteni u bolnicama ili u vlastitim domovima, ako se, duhom odmaknutim od svakoga grijeha, duhovno sjedine u slavljenju svete mise, u molitvi Svete krunice, u pobožnosti Križnoga puta ili u drugim oblicima pobožnosti putem sredstava komuniciranja; ili ako barem izmole Vjerovanje, Oče naš i jedan pobožni zaziv Blaženoj Djevici Mariji, prikazujući tu kušnju u duhu vjere u Boga i u duhu ljubavi prema bližnjima, s odlukom da će uobičajene uvjete (sakramentalna sveta ispovijed, euharistijska pričest i molitva na nakanu Svetoga Oca), ispuniti čim im to bude moguće.

Zdravstveni djelatnici, članovi obitelji i oni koji, po primjeru Milosrdnoga Samarijanca, izlažući se opasnosti zaraze, skrbe o bolesnima od koronavirusa prema riječima božanskoga Otkupitelja: „Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje.“ (Iv 15, 13), primit će isti dar potpunoga oprosta pod istim uvjetima.

Osim toga, ova Apostolska pokorničarna rado udjeljuje pod istim uvjetima potpuni oprost povodom sadašnje svjetske epidemije, i onim vjernicima koji će pohoditi Presveti oltarski sakrament, ili biti dionici euharistijskoga klanjanja, ili čitati Sveto pismo barem pola sata, ili izmoliti Svetu krunicu, ili izmoliti pobožnost Križnoga puta, ili izmoliti Krunicu Božjega milosrđa, proseći od svemogućega Boga prestanak epidemije, olakšanje za sve koji su njome pogođeni i za vječno spasenje onih koje je Gospodin pozvao k sebi.

Crkva moli za one koji nisu u mogućnosti primiti sakrament bolesničkoga pomazanja i popudbinu, povjeravajući Božjemu milosrđu sve i svakoga pojedinačno snagom općinstva svetih te vjerniku udjeljuje potpuni oprost u času smrti, ako je primjereno raspoložen i ako je tijekom života obično molio neku molitvu (u tome slučaju Crkva nadomješta tri uobičajena tražena uvjeta). Da bi se zadobio taj oprost preporučeno je korištenje raspela ili križa (usp. Enchiridion indulgentiarum, br. 12).

Neka Blažena vazda Djevica Marija, Majka Božja i Majka Crkve, Zdravlje bolesnih i Pomoćnica kršćana, Odvjetnica naša, pohiti u pomoć trpećemu čovječanstvu, odvraćajući od nas zlo ove pandemije i neka nam izmoli svako dobro, potrebno našemu spasenju i posvećenju.“

Na Trgu sv. Petra biti će postavljen i Čudotvorni križ koji je premješten iz crkve San Marcello al Corso u Rimu, a pred kojim križem se Papa pomolio prije nekoliko kada je prohodao ulicama Rima.

Ovaj križ se smatra čudotvorim, jer je nakon razornog požara u crkvi u svibnju 1519. ostao jedina sačuvana relikvija. Manje od tri godine kasnije Rim je poharala crna kuga. Tada je u kolovozu 1522. 16 dana nošen ulicama Rima u procesiji, a kada je vraćen nazad u crkvu kuga je nestala iz Rima.