Pepelnica 2020.

Objava: 04.03.2020

Na Pepelnicu – Čistu srijedu, 26. veljače u našoj Katedrali misnim slavljem započeli smo Korizmu, vrijeme priprave za Uskrs. Misno slavlje s obredom pepeljenja predvodio je mons. Vlado Košić u koncelebraciji s mons. Markom Cvitkušićem, generalnim vikarom, preč. Markom Karačom i preč. Milanom Begićem, a za oltarom služio je đakon Tomislav Vojvodić.

U homiliji je biskup među ostalim rekao: „Po proroku Joelu (Jl 2, 12-18) Gospodin poziva svoj narod, dakle i nas, da mu se svim srcem vratimo. I posebno ističe: „Razderite srca, a ne halje svoje!“

Riječ je dakle o dolasku srcem ne haljinama, nutrinom ne vanjštinom. Obraćenje koje nas treba ponijeti ovih dana sastoji se u poniznoj molitvi, u kojoj se priznaje pred Bogom vlastita grješnost i nedostojnost; zatim u postu koji treba biti izraz duhovnog ostavljanja svega onog što nas izvana privlači da bismo se okrenuli Bogu koji nas zove u našoj nutrini; te u suzama, žalovanju i poniženju pred Bogom zbog vlastitih grijeha koje treba oplakivati i žaliti što smo ih počinili.

 Katedralni zbor s prof. Jelenom Blašković i uz orguljašku pratnju vlč. Roberta Jakice uljepšao je pjesmom misno slavlje.