ZBOR MLADIH "KRIŽ LJUBAVI"

Objava: 19.11.2015

U jesen 1997. u župi je Sv. Križa u Sisku počeo djelovati zbor mladih pod privremenim nazivom "Crkveni band mladih". Prvi nastup imali su na đačkoj misi na Dušni dan. Probe su održavali u župnim prostorijama subotom od 19 sati. Nastavili su svirati i pjevati na nedjeljnim đačkim misama. Svake treće nedjelje pjevali su na misi u sisačkom Domu za starije i nemoćne osobe. Svirali su i pjevali i izvan Siska: u Bizovcu, Svećeničkom Domu „Sveti Josip“ u Zagrebu, obližnjem Galdovu i drugim mjestima.
Dolaskom u Sisak župnog vikara Antuna Sentea mladi župe Sv. Križa usvajaju nove sadržaje rada i djeluju pod imenom Križ ljubavi. Uređuju župni list, posvećuju brigu starijima u župi i animiraju pjevanjem nedjeljnu misu u 11:30. Nastavljaju posjećivati i druga mjesta kao Slavonski Brod, Sela kod Siska, Šišinec, Rijeku, ali i mjesta izvan Hrvatske. Sakupljali su i stari papir, a od prihoda su siromašnim učenicima pomogli nabaviti bilježnice. Pomagali su mladićima komune Cenaccolo u Šišincu. 
(Iz knjige: Lojzo Buturac:“ Stoljeća župe Sv. Križa u Sisku“, str. 219.)

Od članova zbora mladih "Križ ljubavi" 2001./2002. nastaju dvije poznate sisačke klape "Kolapjani" i "Kolapjanke", nakon čega dolaze "neki novi klinci" pod vodstvom gospođice Ivanke Krnickoja ih, uz kratke prekide, vodi sve do proljeća 2007. godine nakon čega vodstvo zbora preuzima Mario Šarić. 

Početkom studenog 2007. godine Zbor mladih župe Uzvišenja Svetog Križa "Križ ljubavi" redovito animira pjevanje na večernjim misnim slavljima, ugošćuje zborove mladih iz drugih župa te ostvaruje zapažene nastupe.

Članovi zbora vrlo su aktivno sudjelovali u organizaciji proslave ponovne uspostave Sisačke biskupije 6. veljače 2010. godine, kao i u brojnim pripremama koje su prethodile samom slavlju. Obzirom da od toga časa zbor animira pjevanje u sisačkoj katedrali mijenja svoj naziv u Katedralni zbor mladih "Crux amata" (ljubljeni križ), a vodi ga Dolores Šimunović.

Godine 2013. zbor vraća svoje prethodno ime Katedralni zbor mladih "Križ ljubavi", a vodstvo preuzima Mario Šarić, koji je ujedno i sadašnji voditelj zbora. Veliku pomoć i podršku u vodstvu zbora Mariju pružaju braća Juraj i Borna Brlić.

Članovi zbora također se vrlo rado odazivaju da svojim pjevanjem uveličaju slavlje sakramenta ženidbe, tako da svim mladencima u tom pogledu stojimo na raspolaganju!

PROBE ZBORA: subota od 18:00 do 19:00

                       nedjelja od 18:00 do 18:45

 

ANIMIRANJE: nedjeljna večernja misa u 19:00


BROJ ČLANOVA ZBORA: dvadesetak

Pozivamo sve mlade da nam se priključe u slavljenju Boga kroz pjesmu, a uskoro se predstavljamo i s novim ozvučenjem!