Godišnjica razornog potresa

Objava: 10.01.2022

Na samu godišnjicu razornog potresa 29. prosinca 2021. molitvom križnog puta, misom i predavanjem obilježili smo stradanje koje je promijenilo živote svih nas. Obilježavanje je započelo ispred naše srušene katedrale molitvom križnog puta pod imenom „Putu nade“, koji je napisala prof. Nikolina Mesić. Slijedilo je misno slavlje koje je u Pastoralnom centru „Petar Žagmeštar“ predvodio biskup Vlado Košić u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Markom Cvitkušićem, kancelarom mr. Jankom Lulićem i našim župnikom preč. Markom Karačom. Posluživao je đakon Marin Mlađenović.

U homiliji govoreći o teškoj godini koja je iza nas biskup je rekao kako se u njoj pokazala čudesna ljubav i briga za stradale. Posebno je istaknuo Caritas i njegovo djelovanje poručivši kako je to znak brige čitave Crkve za najpotrebnije.

Biskup se i zapitao jesmo li svi zajedno išta naučili od sveg tog zla što se dogodilo i jesmo li se uključili u pomaganje bližnjih svojim djelima i molitvama? Poručio je i kako upravo današnja Riječ Božja sve nas potiče na to. „Čuli smo svetog Ivana u Prvoj poslanici da govori kako trebamo, ne samo govoriti da poznajemo Isusa, nego njegove zapovijedi čuvati. A znamo da je njegova zapovijed, zapovijed ljubavi. To znači da onaj tko čini dobro, tko ljubi, taj je u svijetlu, a onaj koji mrzi svog brata, taj je u tami. Svjetlost svijeta je zasinula u betlehemskoj noći, u rođenju našeg Spasitelja. Neka ta svjetlost prosvijetli svako srce, neka nam donese novu snagu i radost, neka uništi tamu i svaki grijeh“, rekao je biskup.

Nakon mise predavanje o trenutnim radovima i obnovi katedrale održala je voditeljica Ureda za kulturu Sisačke biskupije Spomenka Jurić.