Humanitarna pomoć šibenske katedralne župe

Objava: 21.03.2021


Poput mnogih župa iz Hrvatske i inozemstva koje su priskočile u pomoć potresom pogođenom stanovništvu na području Sisačke biskupije, i katedralna župa Sv. Jakova iz Šibenika, nakon prikupljenih novčanih sredstava (10.000 kn) upućenih za stradalo područje preko Šibenske biskupije, pokrenula je i akciju prikupljanja dodatnih sredstava za nabavu jedne stambene jedinice za žurno potrebni smještaj onih koji su ostali „na ulici“ zbog nemogućnosti povratka u svoje oštećene domove. 

Zahvaljujući dobroti mnogih pojedinaca koji su svojim prilozima pomogli ovaj projekt  prikupljeno je skoro 50% potrebnih sredstava, dok je ostala sredstva donirala župa i time dovršila ovaj karitativni projekt (u vrijednosti od oko 70.000 kn) za nabavu novog i posve opremljenog stambenog kontejnera jedne zadarske firme (s kupatilom, spavaćom sobicom te uređenom kuhinjom uz dodatak perilice-sušilice i klima uređaja).

U ponedjeljak, 15. ožujka, u Sisak je dopremljen stambeni kontejner, postavljen na za to pripravljen plato uz druge slične kontejnere u Petrinjskoj ulici te će ovih dana biti priključen na struju, vodu i odvodni sustav zahvaljujući gradskoj službi, a za korisnicu Zvjezdanu Miljanić iz Siska s područja katedralne župe Sv. Križa na prijedlog župnika preč. Marka Karače.

Župnik Šibenske katedralne župe don Krešimir Mateša koji je stigao u pratnji kontejnera uz jednog župnog suradnika, gosp. Lazara Čivljaka, svjestan da ova pomoć nije ni nova ni obnovljena kuća za gđu. Miljanić, nego tek privremeni smještaj u jednoj maloj stambenoj jedinici (vanjskih dimenzija 6 x 2,4 m) ipak vjeruje da će biti dovoljna da unese tračak svjetla i nade u njezinu muku i neizvjesnost proteklih mjeseci te ohrabrenja za vrijeme kojem ide ususret. Na koncu je zazvao Božji blagoslov na sve koji su po ovom karitativnom djelu postali suradnici Božjega milosrđa ili će to još postati sudjelovanjem u dovršetku ovog projekta do stavljanja u uporabu ovog stambenog kontejnera.