Oštećenja u potresu 2020.

Objava: 04.01.2021

Mnogi od vas se raspituju kako je u katedrali nakon potresa 28. i 29.12.2020., a vidjeli ste i neke fotografije. Katedrala nije sigurna. Iznijeli smo dio inventara, dio će još biti iznesen. Ovaj tjedan najvjerojatnije će se rušiti i dio tornja.

U preliminarnom pregledu uz katedralu u potpunosti su stradale crkve: Sv. Marije Magdalene u Selima, Uzvišenja sv. Križa u Kravarskom, sv. Antuna Pustinjaka u Odri, Sv. Nikole i Sv. Vida u Žažini, Pohoda BDM u Sisku i Svetište Majke naših stradanja u Gori.

Teško su oštećene i župne crkve: Sv. Antuna Padovanskog u Bučici, Sv. Marije Magdalene u Donjoj Kupčini, BDM Snježne u Dubrancu, Sv. Bartola u Hrastovici, Presvetog Trojstva u Hrvatskoj Dubici, Sv. Katarine u Komarevu, Sv. Roka u Kratečku, Sv. Ilije proroka u Maji, Sv. Jurja u Maloj Gorici, Sv. Martina biskupa u Martinskoj Vesi, Uznesenja BDM u Pešćenici, Sv. Lovre u Petrinji, crkva Sv. Martina biskupa u Pisarovinskoj Jamnici, Uznesenja BDM u Pokupskom, Pohoda BDM u Starom Farkašiću, Sv. Marte u Šišincu, Sv. Franje Ksaverskog u Viduševcu, crkva i samostan Sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskom Čuntiću, samostanska crkva i samostan Sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskoj Kostajnici i crkva u obnovi Ranjenog Isusa u Maloj Solini.

Nije trenutno sigurna ni zgrada Svećeničkog doma niti naša župna kuća, kao niti zadržavanje u Pastoralnom centru radi opasnosti koju predstavlja toranj. 

Sve su to građevine koje su ljudi izgradili i za njih ćemo se kasnije pobrinuti. Trenutno radimo na spašavanju inventara, knjiga matica i drugog. Sada je najvažnije pomoći stradalima  koji su ostali bez krova nad glavom.

Naš Župni caritas je aktivan cijelo vrijeme i pomaže u suradnji s Biskupijskim caritasom, udrugama i pojedincima.

Hvala svima koji odvajaju svoje vrijeme i zaboravljaju na strah da bi pomogli drugome u nevolji.

Molimo jedni za druge, budimo na pomoći jedni drugima i nek nas sve blagoslovi dragi Bog.