Uskrs 2020.

Objava: 12.04.2020

Uskrsno misno slavlje u našoj katedrali predvodio je biskup Vlado Košić u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Markom Cvitkušićem, kancelarom mr. Jankom Lulićem i našim župnikom preč. Markom Karačom, a služio je đakon Tomislav Vojvodić.

U homiliji biskup je među ostalim rekao:

"U evanđelju (Iv 20, 1-9) imamo tri glavna lika: Mariju Magdalenu, koja je našla da je grob Isusov prazan, te apostole Petra i Ivana koji na tu vijest trče da se sami uvjere što se to dogodilo. Za sebe Ivan kaže da je, vidjevši prazan grob, povjerovao. No, pravu vjeru su zadobili kada su i susreli uskrsnuloga Gospodina Isusa, kada im se obratio i rekao im: „Mir vama!“

Isus želi da ga mi tražimo, poput Magdalene, Petra i Ivana. Oni su svi trčali, što pokazuje koliko im je bilo stalo do Isusa. On međutim nije bio među mrtvima, gdje su ga oni tražili. I mi trebamo svoje životno traganje za srećom usmjeriti na pravi put i mjesto gdje je jedini izvor sreće. To je Bog i darovano uskrsnuće Sina Božjega. Jedino s njim i mi možemo pronaći svoj puni životni smisao.

U susretu s Isusom uskrsnulim žalost se okreće u radost, smrt u život, bolest u zdravlje. Jedini je Isus spasitelj svijeta i svakog čovjeka. Isus je uvijek s nama, to je poruka Uskrsa.

Međutim mi nismo uvijek s njime. Stoga nam je potreban Uskrs da nas podsjeti da i mi trebamo tražiti, da se trebamo ganuti, da i mi trebamo potrčati, da nam ne smije biti svejedno jesmo li pronašli Život ili smo predani propasti i smrti.

Život nam se očitovao, život je pobijedio, život je vječan, dar Krista Gospodina. I mi možemo biti u toj radosti zbog pobjede Života! On nas zove da nas ohrabri, da nas podigne i naše korake usmjeri na pravi put da pronađemo pravi i jedini naš životni cilj.

Svi smo ove godine u slavlju Uskrsa na neki način hendikepirani, uskraćena nam je proslava Uskrsa na koju smo navikli. Nešto nam nedostaje. Pa ipak, baš je takav Uskrs Gospodin želio ove godine za nas. Ove okolnosti su kušnja za sve nas, ali i provjera da naše slavlje Uskrsa nije prvenstveno u izvanjskoj formi, da nam nije važnije imati nego biti, da smo zadovoljni time što je Isus za nas umro i uskrsnuo te da je to dovoljan razlog naše najveće moguće radosti. Ne možemo mu zahvaliti tako da pohrlimo u crkvu, ali mu možemo otvoriti dušu i iskreno reći da smo sretni jer nam je on darovao pravi život. A život ima više lica, među kojima je i ovo koje danas mnogi doživljavaju kao trpljenje, kao brigu i strah; mnogi iskazuju nadljudsku ljubav i skrb; mnogi su spremni dati sve kako bi pomogli onima koji su u bolnicama ili su siromašni i sami.

Uskrs je novi početak!"

Misno slavlje na orguljama je animirao povjerenik za crkvenu glazbu i župnik iz Komareva vlč. Robert Jakica.