20 godina HKDPD Sisak

Objava: 02.02.2020

Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika Sisak osnovano je 1999. kao udruga, a do tada je djelovalo kao ogranak Društva Zagreb. Prva predsjednica Društva na čiji je prijedlog ono i osnovano bila je prof. Marija Šimek. Ono je strukovno, privatno, vjerničko društvo u Katoličkoj crkvi i okuplja djelatnike u izobrazbi i odgoju radi izmjene iskustava, duhovnog i strukovnog napretka članova i zajedničkog djelovanja kako bi što bolje služIli onima koji su im povjreni i svjedočili za općeljudske vrednote u svjetlu Kristovog nauka i njegovog primjera.

U svom radu Društvo se nadahnjuje živom vjerom sv. Kvirina, zaštitnika Siska, sv. Nikole Tavelića, zaštitnika hrvatskog naroda i blaženog Alojzija Stepinca, čuvara vjere hrvatskog naroda i stavlja se pod njihovu zaštitu. Za duhovni život Društva nadležna je Sisačka biskupija i društvo ima svog duhovnika.

Sve do 2008. Društvo je djelovalo u prostorijama Ekonomske škole, zatim prostorijama Osnovne škole Ivana Kukuljevića, nakon čega sjedište seleu Katedralnu župu Uzvišenja svetog Križa u Sisku.

Ove godine 21. siječnja Društvo je proslavilo dvadeset godina djelovanja u prostoru Pastoralnog centra Katedralne župe svečanim sastankom kojem su prisustvovali mons. Vlado Košić, mons. Marko Cvitkušić, preč. Marko Karača,  mr. Janko Lulić, preč. Milan Begić, bogoslov Tomislav Vojvodić, časne sestre koje surađuju u radu Društva, članovi Društva i prijatelji.

Predsjednica Društva gđa. Anica Potkonjak predstavila je rad Društva kroz godine opisujući njegov rad, a prije nje mali duhovni nagovor održao je župnik preč. Marko Karača.

Prisutni su tako saznali da se na svakom sastanku društva obrađuje određena tema vezana uz nadolazeći blagdan ili sveca koje su za članove obično priredile gđa. Spomenka Jurić i časna sestra Smilja Ćirko te su se na taj način članovi pobliže upoznali s mnoštvom kako hrvatskih tako i drugih svetaca.

Društvo organizira i razne tribine u zajedništvu s župom pa su tako među predavačima bili i mons. Josip Mrzljak, preč. Juraj Batelja, o. Dario Tokić, o. Vinko Mamić, ali i svećenici potekli iz Katedralne župe fra. Darko Tepert i o. Domagoj Augustin Polanščak. Jednom prilikom organiziran je bio i Mali Kursiljo kojeg je vodio vlč. Andrija Vrane.

Jednako tako Društvo organizira i razna hodočašće pa se tako hodočastilo u marijanska svetišta diljem Hrvatske od Iloka do Čakovca te Trsata i Veprica do Međugorja. Svake godine organiziraju i  hodočašće u Mariju Bistricu za bolesnike i medicinsko osoblje, a posebno je posjećeno hodočašće pod nazivom „Upoznajmo našu Biskupiju“ kojim se posjećuje dekanate Biskupije te im ove godine predstoji hodočašće u Ivanić - Gradski dekanat.

Društvo djeluje i humanitarno davajući besplatnu poduku iz pojedinih predmeta iz svoje struke učenicima koji to trebaju, a sudjeluju i u raznim skupinama i akcijama u župama iz kojih dolaze te posebno im je zadovoljstvo sudjelovanje na sv. Misi u Domu za starije i nemoćne.

Problem koji je istaknut na sastanku je mali broj članova, tako što je Društvo krenulo s tridesetak članova, a danas ih je oko desetak te se nadaju da će se više članova priključiti u slijedećem vremenu kako bi se i rad društva obogatio.  

Poticaj i zahvalu u radu na kraju svečanog dijela pružio je članovima društva biskup Košić potičući sve djelatnike u obrazovanju da se priključe Društvu i aktivno sudjeluju u njegovom radu.