Polnoćka 2019.

Objava: 15.01.2020

Svečano misno slavlje ili dječja polnoćka na koju dolaze uglavnom obitelji s djecom predvodio je u našoj Katedrali kancelar mr. Janko Lulić, a djeca su prije predstave uz pomoć časne sestre Hijacinte Matanović i dječjeg zbora "Križ ljubavi" izveli prigodan igrokaz s tematikom rođenja Isusa. 

Misno slavlje u ponoć predvodio je naš biskup mons. Vlado Košić, u koncelebraciji su bili kancelar mr. Janko Lulić, katedralni župnik preč. Marko Karača i preč. Milan Begić, a služio je đakon Tomislav Vojvodić. U homiliji biskup je izrekao "Je li naš odnos prema životu ispravan i radujemo li se svakom novom životu, prihvaćamo li djecu rado i veselimo li im se? Dijete nikad nije prokletstvo, kaže Papa. Jedno Dijete promijenilo je i pokrenulo cijeli svijet. Kako je to veliko otajstvo! Kad je rođen Ivan Krstitelj pitali su se susjedi: 'Što li će biti od ovog djeteta?' Bili su naime svjedoci čudesnih događaja koji su pratili to rođenje, ali i sama činjenica da je rođen od majke koja je bila nerotkinja i oca koji je već bio starac izazivala je čuđenje. Što je pak postalo od djeteta Isusa? Znamo: postao je učitelj koji je pomagao ljudima i učio o Kraljevstvu nebeskom, bio je kao prorok osporavan i progonjen, završio je mlad život osudom na smrt te umro na križu, ali je treći dan uskrsnuo! A što će biti od djece koja se rađaju u našim bolnicama, u našim obiteljima? To ovisi o njihovim majka i očevima, djedovima i bakama, o svima nama – kakav im odgoj dajemo i u kakav ih život uvodimo“

U nastavku biskup je rekao i kako je nježnost Marije i Sina Isusa te svetoga Josipa neiscrpno nadahnuće mnogim umjetnicima kroz povijest. „Prizor Svete obitelji, u kojoj je u sredini dijete Isus, prepun je uzajamne brige, pažnje i ljubavi. Stoga je to uzor nježnosti, uzor i za nas, za nas kao pojedince i za naše obitelji, dapače i za čitavu našu Domovinu. Za nas kao pojedince poziv je to da Isusa stavimo u središte našeg života. Za naše obitelji da prihvaćaju djecu i tako u njima služe samom Isusu. Za našu Domovinu da se ne udaljuje od svojih kršćanskih temelja na kojima je kroz više od 13 stoljeća naš narod gradio svoj zajednički dom, svoj život i napredak, odolijevao svim neprijateljima i opstao."

Misno slavlje animirao je Biskupijski zbor pod ravnanjem prof. Jelene Blašković.

Poslije misnog slavlja vjernici su ostali pred Katedralom čestitati jedni drugima, dok su mladi zajedno s članovima molitvene zajednice Srce Isusovo pjevali prigodne pjesme.