ADVENTSKI VIJENAC

Objava: 28.11.2015

Običaj postavljanja Adventskog vijenca u crkvama, kućama i na otvorenome novijeg je datuma a potječe od evangeličkih kršćana. God. 1839. Johann Wichner postavio je prvi Adventski vijenac u domu za napuštenu djecu u Hamburgu. Vijenac je simbol vječnosti, zelene grančice simboliziraju život, a svijeće upućuju na dolazeće svjetlo - Isusa Krista koji je u božićnoj noći osvijetlio sva stvorernja.

Gosp. Wichner je na drveni kotač promjera 2 m postavio četiri veće bijele svijeće, za svaku nedjelju u Došašću, te 19 manjih, crvenih svijeća za svaki dan u tjednu. God. 1860. gosp. Wichner je okitio vijenac zelenim grančicama.

Običaj postavljanja Adventskog vijenca katolici su preuzeli od protestanata u prvoj polovici prošlog stoljeća. God. 1925. postavljen je prvi Adventski vijenac sa četiri svijeće u jednoj katoličkoj crkvi u njemačkom gradu Koelnu.

Već tradicionalno prvu svijeću na Gradskom adventskom vijencu, koji već nekoliko godina zauzima mjesto ispred Velikog Kaptola, upale sisački gradonačelnici.

Tako je to ove godine u subotu, 28. studenog, učinila i gđa. Kristina Ikić Baniček, dok je blagoslov i molitvu predvodio naš župnik preč. Marko Karača. Nekoliko prigodnih pjesama izvele su sisačke Goranke, članice Folklornog ansambla "Ivan Goran Kovačić". Lijep je ovo običaj i nadamo se da će Siščani dolaziti i na program prigodom paljenja ostalih svijeća. 

U subotu, 5. prosinca, prigodom paljenja druge adventske svijeće program je pjesmom pratitilo Hrvatsko pjevačko društvo "Danica" iz Siska, dok je blagoslov vodio naš župni vikar vlč. Mario Šagolj.

Glazbeni program kod paljenja treće adventske svijeće 12. prosinca izvele su Ladarice, a duhovni dio vodio đakon Robert Jakica.

U subotu 19. prosinca župnik preč. Marko Karača upalio je posljednju svijeću na adventskom vijencu i blagoslovio sve prisutne, a zbor mladih naše župe "Križ ljubavi" izveo nekoliko prigodnih pjesama.