30. prosinca: SVETA OBITELJ ISUSA, MARIJE I JOSIPA

Objava: 28.12.2018

Čitanje svetog Evanđelja po Luki.

Roditelji su Isusovi svake godine o blagdanu Pashe išli u Jeruzalem. Kad Isusu bijaše dvanaest godina, uziđoše po običaju blagdanskom. Kad su minuli ti dani, vraćahu se oni, a dječak Isus osta u Jeruzalemu, a da nisu znali njegovi roditelji. Uvjereni da je među suputnicima, odoše dan hoda, a onda ga stanu tražiti među rodbinom i znancima. I kad ga ne nađu, vrate se u Jeruzalem tražeći ga.

Nakon tri dana nađoše ga u Hramu gdje sjedi posred učiteIja, sluša ih i pita. Svi koji ga slušahu bijahu zaneseni razumnošću i odgovorima njegovim. Kad ga ugledaše, zapanjiše se, a majka mu njegova reče: »Sinko, zašto si nam to učinio? Gle, otac tvoj i ja žalosni smo te tražili.« A on im reče: »Zašto ste me tražili? Niste li znali da mi je biti u onome što je Oca mojega?« Oni ne razumješe riječi koju im reče.

I siđe s njima, dođe u Nazaret i bijaše im poslušan. A majka je njegova brižno čuvala sve ove uspomene u svom srcu. A Isus napredovaše u mudrosti, dobi i milosti kod Boga i ljudi. (Lk 2,41-52).

_______

 

O obitelji se dan-danas mnogo piše i raspravlja. neki žale za vremenima, kada je obitelj općenito bila priznata kao osnovna stanica ljudskog društva. Jedni tvrde, da je preživjela; njezinu ulogu trebaju preuzeti druge ustanove. Poznato j e tumačen j e, da j e obitel j izdanak kapitalističke misaonosti i da će s tom misaonošću zajedno i propasti. Opet, drugi su za očuvanje obitelji. jedino obaveze koje bi morali imati muž i žena međusobno i prema djeci, trebale bi biti što manje.

Odbaciti obitelj radi slabosti i zloupotrebe, koje se tu i tamo u njoj pojavljuju, značilo bi isto kao ukinuti školu radi loših đaka. Mi kršćani znamo, da je obitelj ustanovio Bog, kada je stvorio i blagoslovio prvi bračni par. Isus je time, što je bio rođen i odgojen u obitelji, Božju odluku potvrio. A iskustvo nam govori, da obitelj sadrži vrednote, koje ne može nadomjestiti nijedna druga ustanova. Dijete će biti željeno i primjereno prihaćeno samo u sređenoj obitelji. A brojke govore, da su obitelji kod nas uznemirujuće uzdrmane. Gotovo svaki treći bračni par doživi brodolom. Posljedice su upravo zastrašujuće: ko dnas se iz godine u godinu rodi sve manje djece, a po broju pobačaja smo na europskom vrhu.

Druga vrednota obitelji je toplina doma, koju dijete treba od rođenja, pa još mnoge godine iza toga. Tu toplinu mogu mu dati samo roditelji; koji ga vole i koji se vole. Djeca, koja ne doživljavaju tu toplinu, prikraćena su za nešto veliko. Kriminalisti i odgojitelji u socijalnim ustanovama znadu govoriti, da je za iskvarenost mladih većinom krivo pomanjkanje ljubavi, pažnje i toline, koju nisu imali u svojoj obitelji.

Treću vrednotu obitelji pokazuje nam današnje Evanđelje. Obitellj priprema i oblikuje dijete za, poslanje koje će preuzeti u društvu kada, odraste. Dakako, da to poslanje dolazi od Boga: „Zar niste znali, da moram biti u onome. što je Oca mojega?« Ali dvanaest godina ranije, Dijete se, koje je to reklo, na svoje poslanje pripremalo u obitelji. I kasnije se vratio u nju i u njoj napredovao u mudrosti, dobi i milosti kod Boga i ljudi. Tek tada je preuzeo poslanje i. uspješno ga izvršio.