SVETKOVINA UZVIŠENJA SVETOG KRIŽA 2017.

Objava: 15.09.2017

Naš župni blagdan, svetkovinu Uzvišenja svetog Križa proslavili smo 14. rujna svečanim misnim slavljem koje je predvodio gospićko-senjski biskup u miru mons. Mile Bogović u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem, generalnim vikarom i prepoštom Stolnog Kaptola mons. Markom Cvitkušićem,  kancelarom mr. Jankom Lulićem, katedralnim župnikom preč. Markom Karačom i dvadesetak svećenika.

U homiliji, podsjetivši na povijesni kontekst ovog blagdana biskup Bogović je rekao kako je sv. Jelena Križarica osjetila snagu Križa te nakon što su kršćani dobili slobodu ona ga je i otišla tražiti na Kalvariju, na mjesto na kojem je visjelo Spasenje Svijeta. „Njezin sin, car Konstantin, sagradio je na mjestu gdje je bio taj križ veličanstvenu baziliku. U nju je i stavljen križ i ljudi su dolazili da se poklone križu. No dogodilo se da je nekršćanski perzijski kralj osvojio Jeruzalem i odnio križ. Kada ga je kršćanski car Heraklije pobijedio, kao uvjet mira tražio je povrat sv. Križa. I tada je svečano sveti Križ vraćen na mjesto otkuda je prije bio oduzet. Bila je to velika proslava i tako je sveti Križ uzvišen, na što nas podsjeća i današnji dan. Predaja kaže da je sam car nosio na svojim leđima križ, ali da nije mogao doći do mjesta Kristova raspeća prije nego je svukao carske haljine. Tu snagu Križa osjetili su i naši preci Hrvati koje je taj isti car Heraklije pozvao ovamo da mu budu saveznici. Do tada poganski Hrvati povjerovali su u spasonosnost Križa Kristova i primili krštenje u znaku istoga križa. Svetom Križu posvećena je i prva katedrala hrvatskog biskupa u Ninu. Ta crkva poslužila je kao nadahnuće za Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini, onih koji su prepoznali snagu nevine patnje i žrtve za druge, poput Krista na križu. Tu snagu svetog Križa osjetili su i oni koji su ovdje sagradili ovu crkvu“, poručio je biskup Bogović.

Govoreći o našašću i uzvišenju sv. Križa biskup je ustvrdio kako Bog diže križ pred našom mukom, bolešću, osamljenošću, depresijom i starošću kao znak spasonosnog života. „Zato stavljamo taj znak i na sebe i na naše grobove. Ono što je imalo izgled poraza i smrti, dobilo je po Kristu snagu pobjede i života. "Možda nas, braćo i sestre, obuzima klonuće, beznađe i depresija zbog svega što se događa u svijetu i u našoj domovini, što se događa vama u Sisku i sisačkom kraju. Teško je hraniti nadu kada vidiš pred sobom zmiju kao Izraelci u pustinji, teško je buditi životni zanos kada osjećaš križ na sebi i vidiš ga pred sobom. Probudi vjeru da svaki križ koji je s vjerom nošen vodi onkraj Kalvarije - do vječnosti. Nemojmo misliti da ćemo to shvatiti snagom svoga tijela i krvi. Mobitel često poručuje 'baterija prazna'. Može on biti zlatan, ali s praznim baterijama ne koristi ničemu. Izvor za naše vjerničke baterije je Isus Krist i spasonosni njegov križ. Ako je On pred nama onda imamo pravu navigaciju koja nam sa svake naše kalvarije otvara pogled prema vječnosti. Taj pogled u vječna prostranstva neka osvijetli i današnji blagdan Uzvišenja sv. Križa“, zaključio je biskup Bogović.

Misno slavlje animirao je Biskupijski zbog pod ravnanjem prof. Jelene Blašković i orguljašku pratnju vlč. Roberta Jakice. Misi je prethodila molitva Večernje kanonika Stolnog Kaptola sv. Križa, a nakon mise brojni okupljeni vjernici nastavili su druženje u pastoralnom centru „Petar Žagmeštar“.