HODOČAŠĆE U MARIJU BISTRICU

Objava: 26.08.2017

Ove godine održano je osmo zavjetno hodočašće vjernika Sisačke biskupije u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke 19. kolovoza.

 Već u petak 18. kolovoza na Mariji Bistrici okupili su se mladi Sisačke biskupije po sedmi puta te uz prigodan program i razne pobožnosti pripremili se za središnje misno slavlje i doček vjernike Biskupije u subotu. Neki od njih zajedno s mladima iz naše župe već tradicionalno su se pješice uputili do Bistrice nekoliko dana prije. Te večeri mladi su se zahvalili dosadašnjem povjereniku za mlade Sisačke biskupije vlč. Mati Malekinušiću na suradnji i pozdravili novog povjerenika vlč. Ivana Grbešića. Poseban gost programa bio je Željko Pervan.

Subotnje misno slavlje predvodio je biskup Vlado Košić u zajedništvu s murskosoboškim biskupom Peterom Štrumpfom i sedamdesetak svećenika Biskupije.

Tom prigodom biskup Košić proglasio je novu pastoralnu godinu 2017./18. u Sisačkoj biskupiji posvećenu blaženom Alojziju Stepincu. „Naime, 2018. godina je 120-ta obljetnica njegova rođenja, budući da se rodio 8. svibnja 1898., i ujedno 20-ta godišnjica od njegova proglašenja blaženim - svi se sjećamo da se taj velik događaj zbio upravo ovdje, kada ga je s ovog mjesta sada sveti papa Ivan Pavao II. proglasio blaženim 3. listopada 1998. Tada je za njega Papa rekao da je on cijelom našem narodu 'putokaz i kompas'. Što to znači nama danas“, zapitao se biskup dodavši kako je bl. Alojzije bio je sav uronjen u Boga i svojim je primjerom pokazivao da Bog mora uvijek biti na prvom mjestu. „Zato nije nikada propuštao molitvu i još kao dijete i mladić svetu misu, ne samo svake nedjelje nego i radnim danom. Poznata je njegova ljubav prema Euharistiji i euharistijski kongresi koje je organizirao kao nadbiskup diljem tada velike Zagrebačke nadbiskupije. Tako je npr. 1938. predvodio euharistijski kongres u Petrinji, koji je ostao zabilježen po brojnosti puka koji je sudjelovao što se urezalo u pamćenje i bilo poticaj za ustrajnost u vjeri i osobito u slavlju Euharistije“.

Na kraju misnog slavlja biskup Štrumpf posvjedočio je o utjecaju blaženog Alojzija Stepinca na njegov život.

Mnoštvo vjernika Sisačke biskupije i ove godine pokazalo je svoju vezanost uz Blaženu Djevicu Mariju dolaskom s obiteljima i sudjelovanjem na misi i križnom putu.