VAZMENO BDJENJE 2017.

Objava: 17.04.2017

Mons. Vlado Košić predvodio je na Veliku subotu 15. travnja u našoj katedrali Uzvišenja svetog Križa liturgiju Vazmenog bdijenja u zajedništvu s kancelarom mons. Markom Cvitkušićem, katedralnim župnikom preč. Markom Karačom, supsidijarom preč. Milanom Begićem i vikarom vlč. Robertom Jakicom.

Na početku svečane liturgije biskup je pred katedralom blagoslovio oganj i upalio Uskrsnu svijeću koja je u svečanoj procesiji unesena u katedralu.

Biskup je u homiliji izrekao: „No, imaju ga se bojati samo stražari, žene se ne trebaju bojati, dapače ta ih vijest treba silno obradovati jer anđeo im govori:  'Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče.' Koji je to bio preokret, koja neviđena novost. Žene i sa strahom i sa silnom radošću trče odnijeti tu vijest Isusovim učenicima… Predivno! Sve se promijenilo, Isus nije više mrtav, on je živ, on nije poražen, on je pobijedio!  Ta vijest ispunja srca Isusovih učenika kroz svih ovih 20 stoljeća nakon tog događaja. I mi smo, braćo i sestre, noćas dionici te novosti i zahvaćeni strahom i radošću kao žene koje su doživjele da je Isus živ, uskrsnuo i da on donosi novost života i svima nama“, rekao je biskup te dodao kako se ta radost ne može zadržati za sebe, ona se mora dijeliti s drugima, navijestiti svima: „Ne bojte se, idite!, govori Gospodin i nama ove svete vazmene noći. Osjetiti da smo oslobođeni svakog ropstva grijeha označeno je u odsutnosti straha. Kao njegovi učenici, kao braća i sestre u jednoj obitelji, Crkvi Kristovoj, i mi smo poslani da tu radost svjedočimo svima koje susrećemo, da u našim obiteljima, u našim školama, učionicama, zbornicama, u tvornicama i poduzećima, na njivama i na našim ulicama, svima svima pokazujemo da smo ispunjeni uskrsnom radošću i da smo kadri pokazati na izvor te radosti, na Krista ukrsnuloga“. 

Nakon homilije biskup je blagoslovio krsnu vodu te zatim krstio trinaestero odraslih katekumena i podijelio sakrament svete potvrde devetnaestero kandidata.

U ispunjenoj katedrali, ljepoti Vazmenog bdijenja doprinijeli su i sisački bogoslovi te Biskupijski zbor pod ravnanjem i uz orguljašku pratnju prof. Jelene Blašković.