MISA VEČERE GOSPODNJE

Objava: 19.04.2019

Na Veliki četvrtak18. travnja, misu Večere Gospodnje, spomen ustanovljenja Euharistije, predvodio je u  našoj katedrali Uzvišenja svetog Križa biskup Vlado Košić. U koncelebraciji bio je generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, katedralni župnik preč. Marko Karača i supsidijar preč. Milan Begić, a služio je đakon Ivan Ćorić.

U propovjedi je mons. Cvitkušić istaknuo da Isus na Posljednjoj večeri govori o važnosti i uzvišenosti poniznog služenja: „On kao posljednji sluga pere noge svojim učenicima. Kada su se oni pitali što bi to trebalo značiti, Isus im je odgovorio: 'Primjer sam vam dao da i vi činite što ja vama učinih'. Bila je to zadnja poruka koju je Isus učenicima rekao prije svoje smrti. Čovjek govori ono što smatra najvažnijim baš u onom trenutku kada zna da odlazi, da umire. Tako je i Isus na Posljednjoj večeri pokazao da je pravi smisao čovjekova življenja na zemlji u davanju, u darivanju iz ljubavi. Onaj tko iz ljubavi sebe daje i predaje, već ovdje na zemlji nalazi svoj mir i radost“.

Nakon propovijedi, prema drevnoj tradiciji liturgije svetog Trodnevlja, biskup Košić oprao je noge dvanaestorici muškaraca: svećenicima i bogoslovima.

Po završetku pričesti, posvećene hostije su prenesene u svetohranište na pokrajnjem oltaru Svetog Josipa nakon čega se biskup s koncelebrantima te okupljenim vjernicima zadržao u tišini i molitvi.

Slavlje je pjevanjem uveličao Katedralni zbor pod ravnanjem prof. Jelene Blašković i vlč. Roberta Jakice.