Misno slavlje u spomen 425. godina Sisačke bitke s Turcima

Objava: 27.06.2018

U petak 22. lipnja u našoj Katedrali proslavili smo misnim slavljem 425. godina od čuvene Sisačke bitke s Turcima spominjući se svih branitelja Siska i Europe. Blagdan je to sv. Akacija i deset tisuća mučenika koji se proslavlja i kao blagdan u mjestu Greda gdje se nalazi i kapelica posvećena ovom svecu.

Misno slavlje je predvodio naš biskup Vlado Košić u zajedništvu s pomoćnim biskupima zagrebačkim Ivanom Šaškom i Mijom Gorskim te članovima Prvostalnog kaptola zagrebačkog i sisačkog Stolnog kaptola Sv. Križa. Slavlju su nazočili i biskupovi kolege iz Nadbiskupijske klasične gimnazije u Zagrebu koji su tom prigodom proslavili 40 godina od mature, te članovi Hrvatskog katoličkog liječničkog društva iz Zagreba predvođeni prof. dr. Danicom Galešić Ljubanović.

Na početku sve okupljene pozdravio je biskup Košić istaknuvši kako danas doista imamo razloga za slavlje. „Ovu misu zahvalnicu prikazujemo Gospodinu zato što je prije 425 godina obranjena Europa te kako je papa Klement VIII. rekao banu Tomi Bakaču što je tu obranjeno i kršćanstvo. Molimo, da i mi budemo na obrani kršćanstva i kršćanskih svetinja te sjećajući se tih događaja molimo da naša domovina Hrvatska zna čuvati i sačuvati svoj identitet te braniti i obraniti svoje kršćanske vrijednosti“, poručio je sisački biskup, a mons. Šaško izrekao je prigodnu homiliju.

Katedralni zbor s voditeljicom Jelenom Blašković i orguljaškom pratnjom vlč. Roberta Jakice pjesmom su uljepšali misno slavlje.