VELIKA SUBOTA 2018.

Objava: 01.04.2018

Na Veliku subotu 31. ožujka liturgiju Vazmenog bdijenja predvodio je biskup Vlado u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Markom Cvitkušićem, župnikom preč. Markom Karačom, supsidijarom preč. Milanom Begićem i kapelanom vlč. Vedranom Pejakom - Pašićem, a služio je đakon Vjekoslav Uvalić koji je otpjevao i Hvalospjev svijeći.

Na početku svečane liturgije biskup je pred katedralom blagoslovio oganj i upalio Uskrsnu svijeću koja je u svečanoj procesiji unesena u katedralu i na njoj su vjernici upalili svoje svijeće.

U propovjedi je biskup među ostalim rekao: „Žene, Marija Magdalena, Marija Jakovljeva i Saloma, pošle su nakon što je prošla subota, prvog dana u tjednu u ranu zoru, na Isusov grob. Pitale su se tko će im maknuti grobni kamen, a kada su stigle našle su da je taj kamen već bio otkotrljan. Mogli bismo se pitati: koji je to kamen koji nama treba pomaknuti da nas dovede Isusu koji je uskrsnuo? Možda su to naše predrasude, naše racionalne promišljenosti, naša neosjetljivost za patnje drugih… Što to treba otkotrljati s naših srdaca, što ih pritište i skriva nam Isusa? No, ta je prepreka sama bila uklonjena, žene se nisu morale mučiti da pomaknu ogroman kamen, ali morale su doći i tražiti Isusa… A onda iznenađenje: vide anđela i uplaše se. Veoma je lijepa poruka anđelova. Prvo im kaže: 'Ne plašite se'! Koliko i mi nosimo strahova u svojoj duši, ono što nas može udaljiti od Boga! No poruka uskrsnuća je: 'Ne bojte se!“, ustvrdio je biskup te još na kraju poručio katekumenima: „Vama, dragi katekumeni, želim da doista i budete ono što ove noći postajete: kršćani. 'Ili jesi ili nisi!', govorio je naš bl. Alojzije. Neka je svet ovaj dan i ova noć u našim srcima! Sretno vam uskrsnuće Kristovo! Neka to bude i naše uskrsnuće“.

Potom je biskup krstio četrnaestero odraslih katekumena i podijelio sakrament svete potvrde dvadeset i jednom kandidatu.

Misno slavlje glazbom je pratio Biskupijski zbor pod ravnanjem prof. Jelene Blašković uz orguljašku pratnju vlč. Roberta Jakice.

Na kraju misnog slavlja kapelan je blagoslovio hranu koju su vjernici donijeli, a koja će se blagovati na Uskrsno jutro.