VELIKI PETAK 2018.

Objava: 30.03.2018

Obrede Velikog petka predvodio je biskup Vlado Košić u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Markom Cvitkušićem, našim župnikom preč. Markom Karačom, preč. Milanom Begićem, supsidijarom i vlč. Vedranom Pejakom-Pašićem uz sudjelovanje bogoslova i našeg župljana đakona Hrvoja Zovka.

Mons. Cvitkušić je u propovjedi progovorio o značenju Križa i ljubavi koju nam je Bog iskazao. „Kroz Isusovu patnju čovjeku se daje na znanje da grijeh nije nešto nevino, već je to pravi prikriveni neposluh Bogu, koji razara ljudsko biće, njegove odnose s drugima i njegov odnos s Njime, s Bogom. Najveći grijesi su odbacivanje Boga, njegovog poretka, moralnosti, milosti i ljubavi. Kristov križ omogućuje kajanje, priznanje i svjesnu promjenu... On je ljubav koja se nudi, a ne nameće silom, ljubav koja poziva, oslobađa i usrećuje“. Na kraju propovijedi je zaželio da nas „na današnji dan, na dan najdublje žalosti u cijeloj godini, pogled na Raspetoga Krista potakne na žarku ljubav prema njemu.“

U punoj Katedrali sudjelujući slušanjem pjevane Muke, sveopćih molitava i poklonu Križu poseban ukras bio je velik broj naših prvopričesnika koji su se s časnom Hijacintom i drugim vjernicima poklonili pred otkrivenim Isusovim grobom.